Kawa – kultura, zapach i symbol
Mamą i prekursorem wykorzystywania owoców kawy i zmieniania ich na jeden spośród najtańszych napojów dzisiejszych etapów jest podstawowa i wschodnia Afryka oraz Półwysep Somalijski. To tam rozpoczęła się myśl i kultura picia kawy, która z czasem opanowała niemalże cały świat. W teraźniejszych czasach wykorzystywana jest nie właśnie ze względu na jej zastosowanie. Jej symbol też jest ważny w społeczeństwie i stawiany w różnych dziedzinach życia: w naturalnym użyciu, w literaturze, sztuce, teatrze, muzyce, pielęgnacji ciała, aromaterapii, i nawet jako środek leczniczy.
Kawa sklep Sławno
Historia powstania kawy jest wiele legend, jedna spośród nich liczy korzenie arabskie i gada o pasterzu imieniem Kaldi, który znalazłeś i rozpowszechnił zastosowanie owoców kawy dzięki obserwacji zachowania swojego stada owiec, które je jadło. Kawa w klasie arabskiej szczególnie odcisnęła swoje piętno ze względu na naturalny zakaz konsumpcji alkoholu. W zmian za to muzułmanie bardzo chętnie sięgają więc po ten czarny napój, który także jak alkohol jest działanie pobudzające. Nic zatem dziwnego, że arabskie „kahva” oznacza grupę oraz minus zmęczenia.
Kawa sklep Sławno
Od początku XV wieku, kiedy kawa zaczęła opanowywać kubki smakowe społeczeństwa państw arabskich, poprzez otworzenia pierwszej kawiarni w 1645 roku w Wenecji, aż do dzisiaj kawa nie traci na popularności. Aktualnie podawana stanowi w nieomal wszystkim przyulicznym pubie, restauracji czy barze. Jest osiągalna we każdych, nawet najmniejszych sklepach, ważna w części domów oraz popijana regularnie przez 80% ludności na wszystkim świecie.
Kawa sklep Sławno
Eksperymenty ze dodatkiem, czyli poznawanie kawy na nowo
Wraz z wielkim wzrostem popularności kawy na świecie, pojawiały się nowe projekty na środki jej picia oraz pozyskiwania spośród niej nowych, urozmaiconych smaków. Zaczęto szukać i odróżniać od siebie aromat poszczególnych ziaren kawy, co w skutku doprowadziło do wyszczególnienia konkretnych jakości i nazw. Aktualnie przechodząc do sklepu mężczyźni posiadają skłonności wyboru ulubionego aromatu, kawy przykładowo mogą powodować w sobie nutę smaku owocowego, orzechowego czy korzennego.
W Polsce jednym spośród najczęstszych sposobów przyrządzania kawy ziarnistej jest własnoręczne mówienie jej w młynku lub skorzystanie z opcji zmielenia wybranych ziaren w zakładach stacjonarnych. Najpopularniejszym sposobem zaparzenia zmielonej kawy jest swoje zalanie jej właściwej ilości wrzątkiem. Bardzo często stosuje się również tzw. kawiarkę czy zaparzacz. Obecnie jeszcze dobrze smakoszy kawy przyjmuje się choć na zakup ekspresu, który dzięki funkcji mielenia ziaren ogranicza czas przygotowywania napojów, zachowując jednocześnie aromat ziaren na dłużej. Kawa z ekspresu jest wówczas aktualnie najlepszym wyjściem, wprowadzanym w dowolnej dobrze prosperującej kawiarni, restauracji czy palarni.
Kawa sklep Sławno
Kawę na wstępu jej wydawania piło się w prywatnej czystej postaci „czarną” bez jakichkolwiek dodatków. Właśnie w późniejszych latach ludzie rozpoczęli eksperymenty z modyfikacją smaku kawy i otworzyliście dołączać do niej mleko, śmietankę czy cukier. Dzięki czemu powstało wiele różnych typów kawy, popularne latte, cappuccino czy macchiato, szczególnie chętnie pijane we Francji lub we Włoszech.
Tajemnice palarni kawy
Proces robienia kawy podejmuje się od wyhodowania najlepszych jakościowo a znacznie aromatycznych owoców kawowca. W wygodnym momencie wzrostu są one odbierane i przewożone w właściwych warunkach tak do palarni kawy. Najbardziej aromatyczna i najsilniejsza w walory smakowe kawa więc taż dopiero palona, spośród ostatniego impulsu do procesu palenia dochodzi tylko w ostatnich krajach sprzedaży, dzięki czemu ziarna zachowują świeżość i zapach wchodząc w dłonie konsumentów.
Kawa sklep Sławno
Profesjonalne palarnie kawy urządzone są w specjalistyczne piece, które obsługiwane są przez specjalistów, tzw. roasterów. Zatem oni są odpowiedzialni za rodzaj, intensywność aromatu oraz smaku ziaren. Za pomocą odpowiedniej cyrkulacji temperatury, która wchodzi nawet 250 stopni oraz dobrej długości wypalania mogą spowodować konkretne odmiany kawy o nowych zadaniach i walorach smakowych. Niezmiernie ważnym etapem obróbki ziaren kawy jest oraz odpowiednie schłodzenie ich po wyjściu pieca. Są one schładzane przez zimną matę, która zapobiega dalszemu nagrzewaniu się i spalaniu ziaren, co mogłoby w skutku wpłynąć na zbyt wielką gorycz smaku kawy.
Kawa sklep Sławno
Zobacz również Najlepsza Palarnia kawy w Polsce