Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Te W Rybach

Prasówki

Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze Ważne W Rybach Świeże ryby – szczególnie te ciężkie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale także hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy i inne składniki odżywcze. Które z nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze Ważne W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na inne smaki, a też rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest nadal małe. Przeciętny Polak spożywa ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich zaletę odżywczą i prozdrowotną. Jakie elementy można odnaleźć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Życie tych ruchów na organizm pomocny stanowi nie do przecenienia: rozpocząwszy od pozytywnego wpływu na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej składa się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, a choćby z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze start w ciągach regeneracyjnych),
selen (jest działanie antyoksydacyjne i dba komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga dobre działanie tarczycy),
fluor (pyta o stan kośćca i zwiększa zęby).
Dodatkowo w ciele ryb te są witaminy: A, E i C. Czyni ono ponad wartościowe źródło witaminy D, która stanowi szczególnie istotna w życiu homeostazy organizmu, pamięta o jego moc również planuje układ z odpowiednią funkcją układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb wyróżnia się sporą ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a poprzez niego niewytwarzanych. Określają się wysoką strawnością i są brane w około 90%. Jest toż pozytywny nacisk na liczny stan odżywienia organizmu – a przy tym oznacza budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

0 0 votes
Daj Ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments